Site Loader

Passiivihirsitalossa asuessa tulee sähkönkulutusta seurattua aika tarkasti, ihan omasta mielenkiinnosta. Sähkölaskut ovat pysyneet maltillisilla tasoilla, mutta ajatus niiden pienentämisestä entisestään itse aurinkopaneeleilla sähköä tuottamalla houkuttaa. Samalla paranisi oman talouden ”huoltovarmuus”.

Loppukesällä tehdyn tarjouspyyntökierroksen tulokset eivät valitettavasti kyllä rohkaise tähän investointiin. Rahaa pitäisi panna kiinni niin paljon, että odotetulla sähköntuotolla takaisinmaksuaika olisi noin 16 vuotta, vaikka vielä olettaisi sähkön hinnan nousevan n. 7% vuodessa (kuten 2002 alun ja 2012 alun välillä on tapahtunut). Ja tässä laskelmassa siis jokainen tuotettu wattitunti pitäisi joko käyttää itse tai myydä sähköyhtiölle vastaavaan hintaan. Harmi juttu.

Aiemmin laskeskelin vanhan blogijutun kommentissa aurinkokeräimien takaisinmaksuaikaa. Siinä laskelmassa päädyin kahdeksaan vuoteen, mikä on vielä järkevä. 16 vuotta on liikaa, joten paneeleja ei meille ainakaan vielä hankita.

– Jukka

[box]

Tämä artikkeli on vieraskynä artikkeli blogista: Elämää Passiivihirsitalossa

[/box]

Post Author: Annukka Rahikainen