Site Loader

Jos luet tätä, olet todennäköisesti kiinnostunut oman talon rakentamisesta. Ehkäpä tonttikin on jo hankittuna tai vähintään katsonnassa.

Yllättävän moni ajattelee hirsitaloa edelleen virheellisesti lähinnä kesämökkinä tai vapaa-ajan asuntona. Kuitenkin se on juuri tällä hetkellä yksi järkevimmistä vaihtoehdoista modernia omakotitaloa rakentavalle, tulevina vuosina vielä enemmän.

Säästöä kustannuksissa, terveempää sisäilmaa, ympäristöystävällisyyttä, energiatehokkuutta, muunneltavuutta… hirsitaloa puoltavien hyötyjen lista on mittava.

Verrattuna esim. betonirakenteiseen tai kivitaloon, kustannustaso voi olla yllättäen jopa halvempi, mutta etenkin uusiutuvien materiaalien käyttö ja energiataseen positiivisuus ovat nykyään monille todella merkittäviä valintaan vaikuttavia tekijöitä.

Avaimet käteen -talopaketin Timber Framelta

Mutta oletetaan, että olet päätymässä hirsitaloon ja päätät tilata Avaimet käteen -talopaketin Timber Framelta. Mitä silloin tapahtuu ja missä järjestyksessä?

Aivan ensimmäisenä suunnitellaan yhteistyössä kanssanne lupatasoiset luonnokset talostanne. Tämä tapahtuu esikauppana, käytännössä ilmaisena palveluna, jonka hinta hyvitetään lopullisesta talopaketista. Toki jos haluat käyttää omaa arkkitehtiä, se on aina mahdollista.

Sen jälkeen tarvitset pääsuunnittelijan ja vastaavan rakennusmestarin, mielellään paikallisia tekijöitä, jotta koko urakka tapahtuu ilman viivytyksiä ja turhia hankaluuksia. Pääsuunnittelija toimii vastuullisessa roolissa kanssanne rakennuslupaprosessissa.

Seuraavaksi palataan jälleen saman pöydän ääreen suunnittelemaan talotekniikan ratkaisut, valitsemaan tarvittavat suunnittelijat ja urakoitsijat yms. Voimme tarvittaessa auttaa aivan jokaisessa vaiheessa laajan yhteistyöverkostomme kanssa, ja helpottaa aivan jokaisen vaiheen yksityiskohdissa.

Samalla perustusten tekemisestä päättäminen tulee ajankohtaiseksi – voitte joko tilata sen meiltä osana pääurakkaa tai hankkia paikalliselta tekijältä, joka on usein edullisempi vaihtoehto.

Samaan aikaan Timber Framen tehtaalla on talopakettisi esivalmisteltu siihen vaiheeseen, että se voidaan heti perustusten valmistuttua tuoda tontille ja pystyttää. Urakkaryhmä tekee käytännössä talon ulkopuolelta siinä vaiheessa aivan valmiiksi asti.

miellyttäviä seikkoja hirsitalorakentamisesta

Sen jälkeen on jäljellä enää sisäpuolen viimeistely, jonka voit halutessasi tehdä itse tai jättää urakoitsijan tehtäväksi osin tai kokonaan. Pihatyöt ja muu viimeistely eivät kuulu varsinaisen talopaketin toimitukseen, vaan itse päätettäviin alueisiin.

Rakentamisen edetessä alkaa  paljastua muutamia miellyttäviä seikkoja hirsitalorakentamisesta. Monia yllättää mm. se, kuinka nopeasti itse kehikko valmistuu – usein kuukaudessa tai kahdessa, eikä sille sen jälkeen tarvitse käytännössä enää tehdä yhtään mitään!

Toinen huomionarvoinen seikka on, miten paljon kallisarvoista aikaa säästyy kun uusi talo ei vaadi kuivumisaikoja. Hirsitalorakentaminen on kuivaa rakentamista, erillisiä kuivumisaikoja ei tarvita vaikka puu vähän toki myös kuivuu.

nykyaikainen hirsitalo on vähintäänkin varteenotettava vaihtoehto

Rakennusprojekteissa aika on aina rahaa, kaikki viivästykset ja yllätykset käyvät kalliiksi, ja jos rakennat sijoitusmielessä, sijoituksen tuottamisen viivästyminen johtaa ylimääräisiin pääomakuluihin. Tällaisista tekijöistä ei yleensä puhuta esim. kivi- tai betonitalojen toimittajien puheissa, sen tietää vain kokemuksesta tai rakennuttajien tarinoista.

Muista valintaa tehdessäsi, että nykyaikainen hirsitalo on vähintäänkin varteenotettava vaihtoehto. Eikä lopputuloksen tarvitse millään lailla muistuttaa kesämökkiä tai hirsilinnaa. Eräskin mallitalossamme vieraillut rakennuttaja tokaisi taloa aikansa tutkittuaan: “Kyllä tässä pystyhirsi vaan on se juttu!” – hän huomasi, kuinka hirsi antaa sisäpuolelle aivan oman arkkitehtonisen ilmeen.  Silloin hirsitalo voi olla moderni ja jopa kaupunkimainen.

Hirsitalo on moderni, energiatehokas ja terveellinenkin korkean elämänlaadun valinta

Hirsitalo on moderni, energiatehokas ja terveellinenkin korkean elämänlaadun valinta. Keski-Euroopassa minne valtaosa taloistamme suuntautuu, nähdään hirsitalot ylellisinä ja hiilijalanjäljeltään alhaisina ratkaisuna. Toivomme, että tämä auttoi sinua näkemään samoin.

PS. Tiedäthän, että hiilitaseen laskenta on tulossa rakennusmääräyksiin. Jos haluat rakentaa viisaasti sekä ottaa varman päälle, hirsitalo on tältäkin kannalta erittäin järkevä valinta. Tätä kirjoittaessa säädöksiä ei tarvitse vielä noudattaa, mutta ne ovat tulossa kovaa vauhtia! Paluuta tuhlailevaan ja saastuttavaan rakentamiseen ei enää ole. Hirsi on ainut energiapositiivinen materiaali maailmassa – puun käsittelyssä syntyvä jäte poltetaan, kaikki aines käytetään hyväksi, kuivaamiseen puujätteestä jne. Myös jos jälleenmyyntiarvoa ajattelee jo kaukokatseisesti, hirsitalossa se on omaa luokkaansa materiaalin pitkäikäisyyden ja energiatehokkuuden vuoksi.

hirsitalo on tältäkin kannalta erittäin järkevä valinta

[box]

Haluaisitko ilmaisen tarjouksen unelmakodistasi? >> Klikkaa tästä <<

[/box]

Post Author: Annukka Rahikainen