Site Loader

 

Timber Frame on kehittänyt yhdessä Sonkajärveläisen opettajan ja hirsirakentajan, nyt jo 83-vuotiaan Pentti Höytämön kanssa perinteisen koirankaulasalvoksen rinnalle uuden tekniikan tiiviin pyöröhirsinurkan, joka avaa täysin uudet mahdollisuudet tulevaisuuden energiavaatimukset täyttävien omakotitalojen rakentamiseen.

Toisin kuin perinteinen salvos, uudella tekniikalla valmistettu ja solumuovitiivisteellä tiivistetty nurkka ei pääse liikkumaan eikä rakoilemaan. Näin ehkäistään lämpöhukka, joka on ollut pyöröhirsirakentamisen ongelma.

Ensimmäinen Timber Framen uuden tekniikan hirsinurkalla valmistettu kohde on tiettävästi maailman kolmanneksi suurin hirsirakennus, yli 4000 neliön hotelli Saksan Senftenbergissä. Hotellin lisäksi rakennuksessa toimii ravintola ja oma olutpanimo.

 

Hotellin rakentamiseen tarvittiin liki 10 kilometriä 290 mm vahvuista hirttä
Hotellin rakentamiseen tarvittiin liki 10 kilometriä 290 mm vahvuista hirttä

Noin 300- milliselle pyöröhirrelle kehitetyn nurkkasalvoksen ansiosta seinärakenne täyttää nollaenergiavaatimukset, ja esimerkiksi Saksan leudommissa olosuhteissa päästään siihen, että pyöröhirsitalo tuottaa enemmän energiaa kuin käyttää.

Tunnustuksena vuosien kehitystyön tuloksena syntyneen järjestelmän toimivuudesta,  sille on myönnetty Saksassa mallisuoja, jonka kävi Timber Framen tehtaalla luovuttamassa LeonWoodin toimitusjohtaja Dieter Schenkling. Mallisuoja tarjoaa paitsi merkittävän kilpailuedun, ennen kaikkea mahdollisuuden omakotirakentamiseen alati kiristyvien energiavaatimusten puristuksessa.

Leon Woodin toimitusjohtaja Dieter Schenkling ja Pentti Höytämö mallisuojan luovutustilaisuudessa Timber Framen tehtaalla
Leon Woodin toimitusjohtaja Dieter Schenkling ja Pentti Höytämö mallisuojan luovutustilaisuudessa Timber Framen tehtaalla Kuhmossa

Tällä hetkellä tiivisnurkkaa on mahdollista käyttää 230 mm ja sitä suurempiin Timber Framen valikoimiin kuuluviin pyöröhirsikokoihin.

Post Author: Annukka Rahikainen